Надсилайте ваші скарги. Ми опублікували вже понад 4 000 скарг та понад 1000 вирішили! 

Тест: сардини, рибні консерви. 96% риби в консерві? Мрійте ще!

08.06.2018 16:03
21064
 
Інформація на етикетці повинна допомагати споживачеві зробити вибір, а не вводити його в оману. На жаль, це не завжди так. В даному тестуванні сардин ще один приклад дивного маркування щодо кількості риби в банці.ЗМІСТ: У тестуванні 5 марок рибних консервів сардин) *:
  • Вигода
  • Море
  • Премія
  • Екватор
  • Varto *) Розставлені за алфавітом
Для виготовлення консервів "Сардини натуральні з додаванням олії" можна використовувати не тільки безпосередньо сардину, а й сардинеллу, і сардінопс. Ці три риби з одного сімейства оселедцевих і не особливо відрізняються. Сировина для виробництва консервів може бути як свіжою, так і замороженою. Помиту свіжу або розморожену рибу розбирають на шматочки, укладають в банки, додають необхідні інгредієнти (масло, сіль, спеції). Воду для натуральних консервів не додають, вона готується так би мовити "у власному соку". Після закладки сировини банки закочують і відправляють на стерилізацію, завдяки якій консерви зберігаються так довго - 3 роки. Далі охолодження і наклеювання етикеток.У рибних консервів є багато переваг:Вони довго зберігаються (близько 3 років), не вимагають особливих умов зберігання (холодильник, морозильна камера); відмінно транспортуються, не б'ються; їх дуже зручно брати з собою в екстремальні умови, походи, наприклад; готові до вживання; не містять неїстівних частин, мають високу харчову цінність; як і інші продукти з риб містять багато білка, корисний жир, мінерали.

ТЕСТУВАННЯ

У тестуванні взяли участь 5 марок рибних консервів "Сардина натуральна з додаванням олії". Це марки "Море", "Екватор", "Вигода", "Премія" і Varto. Всі вони виготовлені в Україні. Все - за галузевим стандартом ДСТУ 15-70-2001. У продукції уважно вивчили маркування, оглянули упаковку. Всі консерви перевірили в лабораторії, а також оцінили за смаком.

Маркування та упаковка

Упаковка у протестованих консервів була однакова, типова жерстяна банка. Єдиний нюанс, на який варто звертати увагу при покупці - це вага. На вигляд однакові банки зустрічаються масою по 240г, а також по 230г. Ці консерви виявилися саме тим продуктом, до якого по маркуванню є багато питань, пов'язаних з своєрідним трактуванням або написанням нормативної вимоги. По маркуванню зауваження були до одного з пунктів, а саме - кількості риби (основного продукту) в банці. Це дуже цікавий для споживача показник. Адже відкриваючи баночку, він хоче там побачити багато риби, і до покупки в магазині прочитати інформацію про процентний вміст риби і рідини (заливки) на етикетці може не дійти.Зображення видалено. Зображення видалено. Зображення видалено. Зображення видалено. Зображення видалено.У цьому сенсі всі нормативні документи виявилися не на боці споживача. Наприклад, галузевий стандарт ГСТУ 15-70-2001, за яким виготовляють консерви -дозволяє виробнику маніпулювати споживачем, як йому закортить, адже стандартом не встановлено норм кількості риби в готових консервах, ні в процентах, ні в співвідношенні риби та іншого. Технічний регламент щодо маркування продуктів харчування має своєрідне формулювання. Документ вимагає від виробника вказувати кількість інгредієнтів, які були використані при виробництві (приготуванні) продукту. Тобто початкова рецептура, а не % в готовому продукті. На це орієнтуються деяких виробники, вони вказують, що закладають в банки (до стерилізації) близько 96% риби. Решта займає сіль, спеції і масло. Але в процесі термічної обробки відбувається перерозподіл вологи, риба її "віддає" через що сильно змінюється співвідношення частин в готовому продукті. Фактично споживач ніяк не отримає 96% риби в банку, яку відкриє. Причому, як нам здається, автори техрегламенту все ж мали на увазі кількість риби в готовому продукті, а не в техпроцесі, бо навіщо споживачеві знати скільки ви використовували риби в процесі виготовлення, якщо в кінці кінців, він у відкритій банці бачить зовсім іншу кількість? Але виробники вирішили трактувати фразу саме так, як їм зручно. На наш погляд, такий підхід до маркування сильно вводить споживача в оману. Логічніше і корисніше було б вказувати кількість риби в готовому продукті, наприклад "не менше 60%". Тому ми вирішили за таке маркування трохи знизити оцінки (по цьому пункту) у "Екватор", Varto і "Премія". Двом маркам сардин, виробники яких взагалі не вказали кількість риби в складі ні в якому вигляді ( "Вигода" і "Море") оцінки по маркуванню знизили до "погано", що спричинило зниження загальних оцінок на бал.

Лабораторні дослідження

На цьому етапі рибні консерви досліджували за двома показниками. Один з них - це безпека продукції. Для цього перевірили в сардинах кількість гістаміну. При використанні несвіжого сировини або який довго зберігався, гістаміну буде багато. Норма становить не більше 100мг / кг. В жодному з 5 протестованих зразків по цій речовині перевищень не було навіть близько. У консервах зафіксували вміст гістаміну від 22,2мг / кг до 59,05мг / кг. Другий напрямок - це перевірка маси, причому як загальної маси нетто, так і самої риби. Тобто співвідношення риби і рідини всередині кожної баночки. Всі виробники заявили на етикетках допустиме відхилення по загальній масі нетто в 4% і з урахуванням похибки методу в нього "вклалися", недоваження по загальній масі виявлений не був.
Що ж стосується самої риби всередині баночок, то найбільше 80,8% її було в консервах "Море", найменше 53,1% в консервах "Екватор". Ось ці цифри хоче бачити споживач на етикетці, а не рецепт продукту до обробок, які сильно його змінюють.

Органолептична оцінка

Правильні рибні консерви повинні мати правильну консистенцію, запах і смак. Це і оцінювали в ході анонімної дегустації, коли пробандам пропонували спробувати сардини під номерами без оголошення торгових марок. Що значить правильна? М'ясо риби в консервах має бути соковите або сухувате, кісточки м'які, вони повинні легко роздавлюватися або розжовуватися. Правильний смак і запах - це приємні, характерні, без сторонніх присмаків і запахів. Рибні консерви не повинні бути занадто солоними або занадто пряними, коли запах і присмак спецій настільки сильний, що перебиває рибу. Легкий присмак гіркоти допускається, але тільки легкий.Далі мовою оригіналу: 
Цена и качество
Зображення видалено.использование Знака Качества на товарах...По цене уж очень выделяется продукция "Вигода": 100г обойдется всего в 7,39грн, тогда как стоимость остальных за 100г – от 9,39грн до 11,35грн. Как оказалось по результатам тестирования, более высокая цена оправдана высоким качеством. Из пятерки протестированных сардин "Премія" и Varto наиболее дорогие, но именно они получили общие оценки "отлично".Оценка "хорошо" у сардины "Екватор".Общая оценка "удовлетворительно у продукции "Вигода", а "плохо" – у "Море".
 
Центр Экспертиз ТЕСТ (www.test.org.ua), тест рыбных консервов - сардины, март-апрель 2018 г. 
 Зображення видалено.Зображення видалено.Зображення видалено.Зображення видалено.Зображення видалено.
Марка)1ПреміяVartoЕкваторВигодаМоре
Наименование (данные маркировки)сардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масласардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масласардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масласардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масласардины/ консервы рыбные натуральные с добавлением масла
Производитель(данные маркировки)Для продажи в сети "Сильпо", "Фора", "Фоззи" на ООО "Буский консервный завод"/ г.Буск, Львовская обл., Украинапо заказу ООО "Омега" на ООО "Рыбоконсервный завод "Экватор"/ г.Харьков, УкраинаООО "Рыбоконсервный завод "Экватор"/ г.Харьков, Украинапо заказу ООО "Омега" на ООО "Николаеврыбпром"/ г.Новая Одесса, Николаевская обл., УкраинаООО "РКЗ "Южный"/ г.Николаев, Украина
Масса, г/Цена, грн)2240/ 27,24240/ 26,99240/ 22,54230/ 16,99230/ 24,71
Цена 100 г, грн)211,3511,259,397,3910,74
Белки/ жиры, г в 100г(данные маркировки)19/ 1619/ 1619/ 1619/ 1619/ 16
Энергетическая ценность, ккал в 100г(данные маркировки)220220220220220
Срок/ условия хранения(данные маркировки)36 месяцев/ при 0…200С3 года/ при 0…200С3 года/ при 0…200С36 месяцев/ при 0…200С36 месяцев/ при 0…200С
Состав(данные маркировки)рыба (сардина или сардинелла) 95,7%, масло подсолнечное 2%, соль, перец душистый и черный горошекрыба (сардина или сардинелла атлантическая) не менее 96%, масло подсолнечное не менее 3%, соль, перец душистый или экстракт перца душистогорыба (сардина или сардинелла атлантическая) не менее 96%, масло подсолнечное не менее 3%, соль, перец душистый или экстракт перца душистогорыба (сардина или сардинелла), масло подсолнечное, соль, перец душистый горошекрыба (сардина или сардинелла), масло подсолнечное, соль, пряности
Нормативный документ(данные маркировки)ГСТУ 15-70-2001ГСТУ 15-70-2001ГСТУ 15-70-2001ГСТУ 15-70-2001ГСТУ 15-70-2001
Общая оценка (100%)отличноотличнохорошоудовл.плохо
Маркировка (10%)удовл.удовл.удовл.плохо )*плохо )*
Упаковка (10%)отличноотличноотличноотличноотлично
Органолептика (80%)отличноотличнохорошохорошоудовл.
Консистенцияотличноотличноотличнохорошохорошо
сочнаясочнаясочнаячуть суховатая, косточки мягкиев меру сочная
Запахотличноотличнохорошохорошохорошо
приятный, ярко выраженныйприятный, ярко выраженныйпряный, душистый горошек перебивает рыбухарактерный, с легкой кислинкойрыбный, похож на селедку
Вкусотличноотличнохорошохорошоудовл.
сбалансированныйсбалансированныйвкус специй перебивает вкус рыбыне ярко выраженный, мало специйвкус не выражен
Физико-химические показателив нормев нормев нормев нормев норме
Масса нетто, г заявлено /фактич.240-4%/ 232,74240-4%/ 234,59240-4%/ 240,27230-4%/ 228,34230-4%/ 241,74
Масса основного продукта, г / %154,08/ 66,2%127,21/ 54,2%127,58/ 53,1%136,12/ 59,6%195,27/ 80,8%
Количество рыбы, % заявлено /фактич.95,7 / 66,296/ 54,296/ 53,1не заявлено)* / 59,6не заявлено)* / 80,8
Гистамин, не более 100мг/кг27,332,459,0542,7522,2
Шкала оценокРезультаты тестирования касаются только образцов, участвовавших в тесте. Мы не отслеживаем дальнейшие изменения продукта.
отлично1) - марки расставлены по оценкам по убыванию, при совпадении оценок - по алфавиту
хорошо2) - цены указаны на момент закупки образцов, март 2018 г. Цена может отличаться в зависимости от вида и массы упаковки, а также от магазина
удовлетворительно
плохо
очень плохо)* - привело к снижению оценки
 
Поділитись:
Останні скарги
На що скаржаться українці і яке найкриміногенніше місто? Звіт нашого порталу
Аферистка-роботодавець купається в чужих грошах: відправляє українців до Німеччини та кидає
Лісничі вбили рідкісну тварину, а їх начальника Зеленський визнав "Заслуженим лісником України"
Роботодавець-шахрай обдурює українців у Берліні: гроші взагалі не віддає, а робочі голодують
Власниця агенства з працевлаштування відправляє українців не на роботу, а в рабство
"Обігнали Трампа": зарплати українських чиновників перевищили доходи президента США
Трудове рабство: українці працювали на заводі в Чехії безкоштовно. Грошей так і не дочекались
Міністерство освіти хоче ввести дистанційне навчання на постійну основу. Батьки шоковані
"Зупиніть свавілля поліції!": українці скаржаться на протиправні дії правоохоронців
"За 3 місяці "ЗЕленої осені" загинуло більше українських бійців, ніж за весь 2018 рік"
Стрічка