Навіть якщо абсолютно все українське молоко витрачати на виготовлення вершкового масла, - його не вистачить, щоб пояснити походження всієї кількості цього нібито вітчизняного продукту на прилавках.
Журналісти провели експертизу купленого у звичайній крамниці солодковершкове масло та отримали результати, що ошелешують.
Попри напис на упаковці про відповідність державному стандарту, тобто виготовленню на 100% з молока, справжній вміст продукту можна назвати жахливим, кажуть в сюжеті ТСН.Тиждень.
Влада Миронова - голова громадської організації, що захищає права споживачів. Вона разом із журналістами вирушила на контрольні закупки. Умови на стихійних ринках жахливі - сонце, пил, бруд, продукти зберігаються без холодильників. Але ціна приваблива: 17 і 20 гривень за пачку, тобто майже вдвічі дешевше від масла в магазині. Щоправда, продавці при появі телекамер буквально розбігаються, аби не відповідати на жодні питання. У переході метро одна з продавчинь порадила нібито білоруське масло за 25 грн, хоча воно на навіть на етикетці позначене, як вироблене в смт Житянка Івано-Франківської області. Жодних чеків на покупку не видають.
"Якщо щось стається, ти приходиш, показуєш чек. Можна віддати на експертизу, але в тебе є підтвердження, що ти купував саме цю продукцію саме в цій точці", - пояснила керівник ГО "Громадський контроль" Влада Миронова. В разі відсутності чеків - жодних претензій до продавця покупець довести не зможе, відтак покладатися можна тільки на добросовісність бізнесменів, які торгують ось у такий спосіб.ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "ПОХИЗУВАВСЯ ПОЦУПЛЕНИМ В МЕРЕЖІ. КОПИ ТУТ ЖЕ ПРИБУЛИ ДО УКРАЇНСЬКОГО ЗЛОДЮЖКИ" Далі за курсом - магазин, де продають великими шматками. Продавці кажуть, що воно з Тернопільщини, а документи є в генерального директора. Чеків так само не видають. Відповідь, чому люди зважуються на подібні покупки, проста - це дешевше. Середня ціна на масло більш-менш відповідної якості 33 гривні, а на преміум у 82% жирності - 40, а то й 45 гривень за пачку. Ціна береться з технології виробництва - для виготовлення 1 кг масла потрібно десь 22 літри молока, тобто 4 літри на 200-грамову пачку. Якщо навіть брати дешеву оптову ціну на молоко на фермах - це 7 гривень літр, тобто собівартість пачки масла ніяк не може бути нижчою за 28 гривень. Масло 82, 73 та 69 відсотків відрізняються ступенем віджатої з вершків вологи - має бути відповідно 18, 27 та 31 процентів води. До слова, у Європі немає іншого масла, окрім 82% жирності, а 73 і 69 - це суто радянська вигадка, аби зробити дієтичний продукт доступнішим. Тоді ще не знали про новітні технології виготовлення вершкового масла – без вершків.
В Асоціації виробників молока показують вражаючі цифри: українського молока, навіть якщо його абсолютне все витрачати на виготовлення вершкового масла, не вистачить, аби пояснити походження всієї кількості цього нібито вітчизняного продукту на прилавках. "40 тисяч тонн масла виробляється з повітря. Ми розуміємо, що не з повітря, а з замінників", - констатує експерт Олена Жупінас. Отже, майже половина масла, тобто кожна друга пачка – це фальсифікат. "Фальсифікація масла набула серйозних розмахів, і це пов’язано з тим, що останні роки накладено мораторій на перевірки. Проходила реструктуризація служби, і не дуже чесні бізнесмени почали продавати більше і більше свого продукту, бо їх ніхто не контролював", - пояснила Жупінас.
Останні скарги